Echinodorus parviflorus
Ехинодорус парвифлорусРастение, латинско име Echinodorus parviflorus
Растение, популярно име Ехинодорус парвифлорус
Семейство Alismataceae
Местообитание, хабитат Култивирано
Приблизителен размер 5 - 15 см
Изисквания, светлина слаба - много силна
Изисквания, температура 21 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост мека - твърда
Изисквания, pH 5,5 - 8
Растеж бавен
Ниво на трудност средно
Echinodorus parviflorus е растение от Южна Америка с мечовидни листа, което остава сравнително компактно при израстването си и не е взискателно. Както останалите видове Echinodorus, то се чувства най-добре в богати на хранителни вещества грунд и вода. Добавянето на CO2 не е необходимо, въпреки че определено действа благотворно за развитието на растението. E. parviflorus се развива както на слаба, така и на много силна светлина. Израстването при слаба светлина обаче го прави малко и по-компактно. Основен хранителен елемент, действащ на E. parviflorus, е желязото. Липсата му може да се компенсира с поставянето на източник на желязо (напр. таблетки в грунда) в основата на растението.

Като и при повечето разлистващи се видове, грижите за E. parviflorus се изразяват в окастрянето на стари, наранени или изсъхващи листа, които се премахват от основата на растението. Това трябва да става внимателно, без да се нарушава кореновата система. Това малко мечовидно растение се размножава чрез издънки, които трябва да се оставят да достигнат 7 - 10 см и да обособят коренова система, преди да се отделят. Предизвикано размножаване може да се осъществи чрез увеличаване продължителността на осветлението с няколко часа.

Това малко растение с широки и заоблени листа добавя една интересна форма и разцветка към всеки аквариум. Това, че е лесно за отглеждане при почти всякакви параметри на водата, го прави чудесен и интересен избор за преден и среден план на акваскейпа.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар