Hemianthus callitrichoides
Хемиантус КубаРастение, латинско име Hemianthus callitrichoides
Растение, популярно име Хемиантус Куба
Семейство Scrophulariaceae
Местообитание, хабитат Куба
Приблизителен размер 0 - 5
Изисквания, светлина силна
Изисквания, температура 21 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 11 °
Изисквания, pH 6 - 7.3
Растеж бърз
Ниво на трудност средно
Това растение e открито съвсем неотдавна в Куба в река близо до Лас Позас на около 90 километра западно от Хавана. За разлика от другия вид от същия род, използван в акваристиката (Hemianthus micranthemoides), който се среща и в Северна Амрерика, Hemianthus callitrichoides засега е открит единствено и само в Куба и поради интересния си вид и сравнително лесното отглеждане навлиза веднага в акваристиката.Това е и растението с най-малки листа, използвано в хобито. Ако се гледа на силно осветление, расте добре и оформя гъст зелен "килим". Обикновено се продава отглеждано надводно и след закупуване се налага да бъде адаптирано към подводен начин на живот. Засажда се върху камък или в дребен грунд. След като веднъж се хване, не го местете, защото корените са му много нежни.
Hemianthus callitrichoides не зависи от интензитета на осветлението ви. Ако то е по-слабо, растението може да израстне доста високо - около 20 см. Расте бързи е и затова има нужда от допълнително захранване с микро- и макроелементи, както и с желязо. Когато то не, достига върховете на растението пожълтяват. Инжектирането на СO2 е желателно, но дори и без него често може да се видят мехурчетата кислород по растението (снимка 1). Идеалната температура за него е около 25 °C. Когато му избирате място, внимавайте съседните растения да не го засенчват.
Размножава се посредством странични издънки, които оформят красив "килим", също така и чрез подрязване и засаждане на отрязаното растение внимателно в грунда. Друга "хитрост" е да се сложи прозрачно стъкло върху засадените стръкчета, като в четирите му ъгъла се поставят някакви поставки (колони), за може стъклото да не смачка стръкчетата. Получава се нещо като ниска маса с височината около 2-3 см. По този начин не се позволява на растението да расте на височина, а само да се разпростира настрани.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Никол ценева 2011-01-29 уаа!
storm 2012-06-10 от къде може за се закупи това растение? някои можели да помогне
stanislav89 2012-06-23 аз имам пиши лс в форума
Един 2016-07-18 Опитайте със заплащане... Обикновено действа начина при разплащане с пари.
асен 2016-05-29 Как мога даси закупя от това растение