Micranthemum Sp.
Бебешки сълзи, Перлена треваРастение, латинско име Micranthemum Sp.
Растение, популярно име Бебешки сълзи, Перлена трева
Семейство Scrophulariaceae
Местообитание, хабитат Северна Америка
Приблизителен размер 15 - 20 см
Изисквания, светлина средна - силна
Изисквания, температура 20 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 7 - 10 °
Изисквания, pH 5,5 - 8,0
Растеж бърз
Ниво на трудност средно


Micranthemum umbrosum и Micranthemum micranthemoides са ендемични растения за южните части на Северна Америка, чието популярно име “бебешки сълзи” (baby’s tears) идва от капковидната форма на дребничките им листа. Много често се бърка с отглежданата в аквариумите на Амано “перлена трева” (pearl grass), Hemianthus micrantheimoides, с която имат много външни прилики.

Расте в блатата и под водата на източното крайбрежие на Северна Америка. Когато се отглежда в слабо осветени аквариуми, достига на височина 20 - 30 см. Може да се използва и за растение, което да формира полянка, но тогава ще се нуждае от по-силна светлина (над 0,7 вата за литър) и често подкастряне. Традиционното му приложение в акваристиката е като растение за преден и среден план, отделено в самостоятелни групи. Листата са с дължина до 1 см и ширина до 0,3 см, светло-зелени, с формата на сълза. Може да порасне с до 10 – 20 см за един месец в зависимост от условията на отглеждане. Може да бъде прикрепяно към корени в аквариума, както и цепнатините между камъните. Не бива да бъде поставяно на сенчести места, ако очакваме да формира гъста група или ниска постелка на преден план. В тази връзка трябва да е доста встрани от високи растения като ехинодорусите например.

Не е капризно растение - лесно се адаптира към различни параметри на водата.

Размножава се изключително лесно с помоща на издънки или чрез изрязване на части от растението, които се посаждат в грунда, както и чрез директно заравяне на по-високите стъбла в близък свободен участък.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар