Rotala macrandra
Ротала макрандраРастение, латинско име Rotala macrandra
Растение, популярно име Ротала макрандра
Семейство Lythraceae
Местообитание, хабитат Азия
Приблизителен размер 25 - 55 см
Изисквания, светлина силна - много силна
Изисквания, температура 22 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост много мека - средна
Изисквания, pH 5 - 7
Растеж бърз
Ниво на трудност много трудно
Rotala macrandra е много красиво растение и може да служи като индикатор на вашия аквариум посредством своята чувствителност. Осветлението трябва да е много силно. Ако осветлението е недостатъчно, долните листа на растението окапват. Инжектирането на СO2 не е задължително, но за да покаже пълната си красота, би следвало да има.

Нивата на нитрати и фосфати играят главна роля в изгледа на това растение. Високо ниво на нитрати (NO3) (10 ppm или повече), заедно с ниски нива на фосфати (PO4) (под 0,5 ppm) правят листата на растението светло оранжеви. При нива на нитратите над 20 ppm растението спира развитието си. При ниски нива на нитрати (под 10 ppm), заедно с високи нива на фосфати (1,5 до 2 ppm) Rotala macrandra расте със сочни червени листа. Задължително е добавянето на желязо и мироелементи. Ако листата са бледо червени, това означава липса на желязо. Размножава се чрез рязане на горната половина на растението и засаждане в грунда. Препоръчва се засаждане в група, но не много нагъсто едно до друго. Оставете малко разстояние между отделните стебла, за да не си правят сянка отделните растения. Стеблата са много нежни. Пренасяйте и разсаждайте с необходимото внимание.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Serdarov 2010-11-07 Здравейте колеги, мисля че растението на последната снимка не е ротала а мраморна хигрофила. Поздравления за положения труд за раздела за водни растения. -------- Тома Сердаров
Цветан Игнатов 2011-06-09 Не съм сигурен, но за всеки случай сменям снимката.
2011-06-08 Подкрепям Сердаров и според мен е полисперма розанервинг на последната снимка.