Hygrophila difformis
Хигрофила диформисРастение, латинско име Hygrophila difformis
Растение, популярно име Хигрофила диформис
Семейство Acanthaceae
Местообитание, хабитат Азия
Приблизителен размер 20 - 50 см
Изисквания, светлина средна - много силна
Изисквания, температура 22 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост много мека - много твърда
Изисквания, pH 5 - 9
Растеж бърз
Ниво на трудност лесно
Малко са водните растения, които са по-лесни за култивиране в аквариум от това. То се развива при светлина доста под средната за нормален аквариум, но при наличие на повече такава се насърчава бърз и по-енергичен растеж. Силната светлина и CO2, редовни добавки на нитрати и фосфати ще доведат Hygrophila difformis до един невероятно бърз растеж. Поради тази причина, както и заради свойството му да поглъща повече хранителни вещества, това е едно отлично растение за наскоро стартирани аквариуми. Твърдостта на водата и рН са без значение. Растежът е също толкова впечатляващ както в аквариуми без CO2, така и в такива с СO2. H. difformis реагира отрицателно на липси в микроелементите (най-вече желязо), като белезите за липси са бледо обагрените листата, както и забавен растеж. Следва да се отбележи, че повечето растения, закупени по магазините, са отгледани надводно и поради този факт не е неестествено за първите няколко листа, които растат под водата, да запазят формата на надводните листа. Това обаче не продължава дълго и в рамките на няколко седмици ще се оформят изцяло подводните листа.

Размножаването става чрез отрязване и презасаждане на горната половина от ствола на растението. В долната част ще се образуват нови издънки, които ще се насочат нагоре по дължината му - това може да създаде ефект на сгъстяване при няколкократно подкастряне на растението. Също така често се развиват нови издънки от възли в основата на стъблата близо до повърхността на грунда. По този начин растението може чрез „пълзене” да се разпространи в целия аквариум.

Благодарение на своите потенциално големи размери, H. difformis е неподходящо растение за акваскейп в по-малки аквариуми. Притежателите на по-големи аквариуми обаче могат да се радват на това растение като една добра добавка в палитрата от растения, с която да украсят аквариумите си. Едно гъсто съглашение от няколко стръка H. difformis, разположено в централната или задната част на аквариума, може да бъде особено привлекателно, особено ако контрастира с другите видове с различни листа, форма и цвят.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Меридит Йорзенхан 2011-01-29 Това растение много прилича на еленовите ми рога в къщи.Това е позор за нашата родина! Ияхабиби!
Йяхабиби 2011-01-29 разочарован съм