Glossostigma elatinoides
ГлосостигмаРастение, латинско име Glossostigma elatinoides
Растение, популярно име Глосостигма
Семейство Scrophulariaceae
Местообитание, хабитат Австралия
Приблизителен размер 2 - 3 + см
Изисквания, светлина силна - много силна
Изисквания, температура 15 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост много мека - твърда
Изисквания, pH 5 - 7,5
Растеж бърз
Ниво на трудност трудно
Glossostigma elatinoides се отглежда в аквариуми с добро осветление и подаване на СO2. При адекватно осветление и добро засаждане, това растение ще реагира с по-бърз растеж и образуване на килим, който ще се плъзне по целия ви аквариум чрез издънки. При слаба светлина G. elatinoides започва да расте към повърхноста. За бърз растеж и жизненост това растение предпочита редовни добавки на нитрати (5 PPM или повече), фосфати (0,5 PPM или повече) и желязо във водата. То реагира на ниско съдържание на нитрати, като придобива жълтеникав оттенък и преждевременна губи възрастните листа. При ограничени фосфати се наблюдава по-бавен растеж и тъмнозелен цвят. Когато не достигана желязо, се появяват прозрачни петна по листата.

Когато го закупите, Glossostigma обикновено е в нейната надводна форма. Засадете растението на три - четири групи и го изчакайте да се адаптира за подводен растеж. Издърпайте връзките и засадете с чифт пинцети хоризонтално под грунда, като оставите само листата на повърхността. Растението трябва да започне да расте хоризонтално и покритието на предния план е въпрос на седмици, ако е добре осветено и снабдено с достатъчно CO2 и хранителни вещества.

G. elatinoides обикновено се засажда на преден план, където има място за развитие на ниските растения и след кратко време формира плътен килим. Използва се често в стила „Природен Аквариум” на Амано. Това растение може да бъде използвано и като план акцент. Индивидуални издънки ни предлагат прекрасен акцент на едри листа с фон от Riccia на преден план например.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар