Всички новини

 • Нов вид риба, дишаща с бели дробове

 • Нови същества в Марианската падина

 • Най-красивите медузи

 • Инвазия на риба лъв

 • Аквариумите са полезни за здравето

 • Канада брани златните рибки от изхвърляне в тоалетната

 • Две отровни риби фугу са уловени в Черно море

 • Киселиността в океаните ще убие живите организми

 • Заснеха най-дългата риба

 • В Дубай откриват подводен хотел

 •  Асоциация на зоопарковете и аквариумите.

 • Ходеща акула

 • Акваконкурси в Русия

 • Внасяме акули за гигантски аквариум в Бургас

 • Фотоизложба: "Гигантски риби по река Дунав"

 • Край Фиджи ще строят уникален подводен хотел

 • Морето завря от паламуд

 •  Австралия откри най-големия морски резерват в света

 • Best of Discus 2012

 • Риби роботи


<- Назад | 1 | 2 | Напред ->
 

Морето завря от паламуд

 

Препълнени мрежи зарадваха рибарите ни в Черно море. Стари вълци се кълняха, че за последно през 60-те години свети Никола им е пращал толкова богат улов. "Излизам за риба повече от 2 десетилетия и не помня да сме имали в наши води подобно изобилие от лефер, чернокоп, паламуд. По-старите рибари ми разказват, че преди около 45 години се случил такъв благодат", разказа морският вълк Виктор Лучиянов, известен в Балчик като Професора. През последните години най-вкусните риби станаха кът и цените им полетяха нагоре. Сега паламудът, който до тази есен се продаваше между 15-20 лв. килото, падна до 4 лв. При последния улов пък закова 12 лв. Народът по морето обаче се юрна да купува прясна риба преди Никулден. Очаква се точно паламудът да измести шарана от празничната трапеза на 6 декември.

Миграцията на паламуда се пренася на трапезата ни за Никулден. Старите рибари разказват, че от 1968 г. морето не е давало толкова много риба.

Драстично падна цената на паламуда и чернокопа, които бяха в изобилие. Само допреди десетина дни деликатесният паламуд се срина до 4 лв. за килограм и народът по морето се презапаси за зимата. От мазната риба стават вкусни мариновани котлети и консерви. Тя се запазва в добро състояние и дълбоко замразена във фризера. Последният пресен улов се продава в момента на цена 12 лв. Освен с паламуд, рибарите пълнят мрежи и с вкусен чернокоп, който още държи рекордно ниска цена от 4 лв. за килограм. "Не можем да се оплачем този сезон, морето завря от паламуд и чернокоп. Една лодка вадеше по 400-450 кг на курс. Това е истински рекорд. Толкова риба в Черно море е нямало поне от 40 години", потриват доволно ръце рибарите на Ченгене скеле, където е една от най-големите борси за морска твари.

Ранните клиенти на рибната борса във Варна купуват по 3 кила поне всяка сутрин от пресния улов. След туршията и киселото зеле местните правят най-много консерви с риба - карагьоз, паламуд, лефер. Шаранът не е на почит във Варна дори и за Никулден. Хората край морето пълнят празничните трапези с даровете от него. В момента дребният чернокоп върви по 4 лева, леферът - 7 лева, карагьоз - 6 лева. Пълно е с прясна акула - по 8 лева на килограм. Цената на шарана не е вдигана от месец май, а продавачите смятат, че ще падне за празника, защото народът полудя по пресния морски улов.

Леферът в Бургас пък счупи всички рекорди по скъпотия. Деликатесната риба се продава за 30 лв. килото и задмина дори сьомгата, която традиционно държи първо място в ценовата листа. "Много се търси пресен лефер, а уловът в момента е нищожен, затова и цената е толкова висока", обясниха търговци на рибната борса "Краснодар" в Бургас. Единствен конкурент на лефера по скъпотия е калканът. В момента морските вълци вадят с мрежи предимно попчета и сафрид, които продават за 7 лв. На рибните борси в Бургас от пресните риби най-евтин е толстолобът, който се харчи само за 3 лв. килото. Замразената скумрия пък държи средна цена от 6 лв.

"Всеки кораб вади по 5-6 тона пресен улов на ден", каза Емил Милев, шеф на рибарското сдружение "Черноморски изгрев" във Варна. По думите му край морската столица има гемии, натоварени и с 8 тона сафрид. Хубавото време се забави и пасажна риба има в изобилие, доволни са морските мъже. Според тях уловът на сафрид и паламуд ще се запази до Никулден, ако не хване голям студ. След това е ред на калкана, но за него още никой не хвърля мрежи, щом пасажите са наблизо до брега. Царицата на рибите иска повече хамалогия и навлизане навътре в морето. Малко от гемиите са с парно, а на останалите екипажите мръзнат по цели нощи в морето, лашкат ги вълните и мизерията е пълна. Уловът на калкан ще започне с пълна сила след Никулден. Очаква се деликатесната риба да се изкупува на брега по 25-30 лева за килограм, а до празничните трапези по Коледа и Нова година предимно на баровците цената ще бъде с 5 до 10 лева отгоре. Заради празните джобове на купувачите на вътрешния пазар калканът тръгва за Турция, където на едро го изкупуват по 30 щ.д. за кило, а на голямата рибна борса в Истанбул цената удря до 45 щ.д.

Цунами и подводници докарали пасажите

В Балчик има три версии, с които морските вълци си обясняват богатия улов. Едната е, че високата вълна през март е докарала рибата, защото е обогатила водата с кислород и така е имало планктон за малките видове, които пък са довели хищниците след себе си. Другата версия гласи, че горещото лято в Мраморно и Средиземно море е прогонило рибата към по-затвореното Черно море, където тя е търсила нормални температури за живота си. Турските рибари обаче имат и друга теза. Според тях причината за много морски твари това лято е в демонтаж на силни сонари. "Колеги от турската страна на Черно море разказаха, че в годините на Студената война на входа на Босфора са били монтирани мощни сонари, за да следят за подводници. Именно със силното излъчване на звукови сигнали сонарите гонели рибата и тя не влизала в Черно море, но тази година са били демонтирани", разказа Виктор Лучиянов - Професора. Според него комшийските въдичари съобщили, че леферът, чернокопът и паламудът влизат през Босфора в Черно море през юли и август, вместо през обичайните месеци от април до началото на юни. Така нашите и чуждите морски вълци си обясняват богатия улов.Ако искате да добавите коментар към новината, щракнете тук. (работи с javascript)