Всички новини

 • Големият бариерен риф губи корали с рекордни темпове

 • Над 3000 златни рибки се борят за титлата „Световна кралица” в Китай

 • В Тайланд пуснаха на свобода 1000 костенурки

 • НЛО спира камери под водата

 • Побързайте с риболова, докато все още има риба!

 • Австралия прави морски резервати

 • Дете глътнало риба оцеля

 • Водолази разчистваха морето край Варна

 • Фестивал на подводния филм

 • Джеймс Камерън достигна дъното на Марианската падина

 • Новозеландец улови гигантска риба тон - цели 335 кила

 • Перуански учени откриха рядка морска звезда

 • Бактерия яде пластмасови отпадъци

 • Учени откриха живот на дъното на Мъртво море

 • 33 метров аквариум

 • PetBiz 2011 започва в IEC

 • Интервюта с акваристи

 • Масов бой в руски аквариум

 • Две златни рибки живи след 134 дни без храна!

 • Поплувайте виртуално с акулите


<- Назад | 1 | 2 | 3 | Напред ->
 

Побързайте с риболова, докато все още има риба!

27.06.2012 г.

 

Интернет порталът на популярното научно списание “Science” публикува резултатите от изследванията на група швейцарски учени.

Групата, която е работила под ръководството на биохимика от швейцарския технологичен институт Никола Грубер, потвърждава, че измененията в климата на планетата ни сериозно застрашават здравето и самото оцеляване на много морски организми. По мнение на учените не по-малко от 26% от всичкия въглероден диоксид, отделян в атмосферата, се разтваря в световния океан, правейки водата му значително “по-кисела”.

Създаденият от учените математически модел е предсказал, че около 2050-а г. киселинността на водата в океаните и моретата може да достигне толкова високи стойности, че черупките на множество видове миди и други организми няма да разполагат с физическа възможност за защитата на обитателите си от тези изменения. Всъщност киселата среда просто ще разяжда тъканите, които формират вътрешноста на черупките на множество представители на морската фауна.

“Сега е трудно да се предскаже кои от тях ще пострадат първи. Някои организми, като мидите, са доста чувствителни към съвсем незначителни отклонения в химическия състав на водата, а междувременно, други са в състояние да се адаптират успешно...”- споделя Никола Грубер. В доклада с резултатите се уточнява, че “окисляването” на океана застрашава най-много фауната в шелфовите райони.

 

Източник: http://news.gismeteo.ru



Ако искате да добавите коментар към новината, щракнете тук. (работи с javascript)