Побързайте с риболова, докато все още има риба!27.06.2012 г.
Интернет порталът на популярното научно списание “Science” публикува резултатите от изследванията на група швейцарски учени. Групата, която е работила под ръководството на биохимика от швейцарския технологичен институт Никола Грубер, потвърждава, че измененията в климата на планетата ни сериозно застрашават здравето и самото оцеляване на много морски организми. По мнение на учените не по-малко от 26% от всичкия въглероден диоксид, отделян в атмосферата, се разтваря в световния океан, правейки водата му значително “по-кисела”. Създаденият от учените математически модел е предсказал, че около 2050-а г. киселинността на водата в океаните и моретата може да достигне толкова високи стойности, че черупките на множество видове миди и други организми няма да разполагат с физическа възможност за защитата на обитателите си от тези изменения. Всъщност киселата среда просто ще разяжда тъканите, които формират вътрешноста на черупките на множество представители на морската фауна. “Сега е трудно да се предскаже кои от тях ще пострадат първи. Някои организми, като мидите, са доста чувствителни към съвсем незначителни отклонения в химическия състав на водата, а междувременно, други са в състояние да се адаптират успешно...”- споделя Никола Грубер. В доклада с резултатите се уточнява, че “окисляването” на океана застрашава най-много фауната в шелфовите райони.
Източник: http://news.gismeteo.ru Ако искате да добавите коментар към новината, щракнете тук. (работи с javascript) |